1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Извънреден съвет по продуктите за растителна защите проведе БАБХ

Извънреден съвет по продуктите за растителна защите проведе БАБХ

В дневния ред на съвета през януари 2015 ще бъдат включени нови продукти срещу обикновената полевка

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка през 2014 г. и направената оценка на риска за поява и разпространение на обикновената полевка и увеличения инфекциозен фон от различни гъбни болести по растенията, в края на декември в сградата на БАБХ на бул. Христо Ботев се проведе извънреден Съвет по продукти за растителна защита.

По време на заседанието бяха одобрени 18 нови продукта за растителна защита от които 9 фунгицида за борба срещу болестите, 4 инсектицида за борба срещу неприятели и 5 хербицида за третиране на плевели. Обсъди се и възможността за повторно одобрение на продукт за борба срещу обикновената полевка. Съвета достигна до заключението, че на този етап повторно одобрение на продукт за растителна защита срещу обикновената полевка не е необходим, тъй като в момента на пазара има одобрен родентицид по процедурата за ограничена и контролирана употреба. 

В дневния ред на съвета през януари 2015 ще бъдат включени нови продукти срещу обикновената полевка. С одобрените нови продукти за растителна защита се дава възможност за по-голям избор на земеделските производители на нови и иновативни  активни вещества използвани срещу широк кръг болести, неприятели и плевели по културните растения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.