1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Качествената пшеница се търгува за около 370 лв. на тон

Качествената пшеница се търгува за около 370 лв. на тон

Това сочат към момента данните на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Данните на Националната асоциация на зърнопроизводителите сочат, че към момента 35% от площите с пшеница и 95% от площите с ечемик са ожънати. От пшеницата може да се очаква по 360 кг на дка. При ечемика се очертава около 370 – 380 кг на дка. Очакваното понижение на добивите ще е с около 10 - 15% и България ще може да достигне 4 млн. тона обща продукция за страната. Това заяви в сутрешния блок на телевизия България он ер Наталия Тодорова, изпълнителен директор на браншовата асоциация.

Тя допълни, че зърнопроизводителите бележат рекордни постижения за качеството на реколтата. Това ще е една от най-добрите реколти от 20 години насам. Българските производители трябва да заложат максимално на най-добрите технологии, а правителството трябва да договори по-добри и по-справедливи нива на подпомагане, така че страната да бъде конкурентна на европейските производители, посъветва тя. По думите й качеството може да доведе до по-високи изкупни цени, които да компенсират част от големите разходи на производителите. Данните показват, че в момента качествената пшеница се търгува за около 370 лв. на тон.

Относно изплащането на компенсации заради пропадналите площи от есенниците, Тодорова коментира, че е завършило обследването на площите и сега се събират и анализират данните. По европейски регламент помощите се изплащат през следващата стопанска година. Но това не е проблема, неприятностите идват от това, че липсва политика за устойчиво развитие на земеделието, обясни директорът на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Идеята за обратното начисляване на ДДС обаче ще повлияе негативно на сектора, смята Тодорова. За да могат да продължат производството си, земеделските стопани ще трябва да се обръщат към банките, за да могат да се справят с разходите си, допълни още тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.