1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кафето от справедлива търговия да бъде временно освободено от акциз

Кафето от справедлива търговия да бъде временно освободено от акциз

Германия е една от малкото европейски страни с акциз върху кафето

Кафето от справедлива търговия да бъде временно освободено от акциз. Това предлага германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер.

"Надявам се финансовият министър да приеме предложението ми и да освободи кафето със знак "Феър Трейд" от акциза. Това ще направи продукта по-евтин и хората по-често ще посягат към него", каза министър Мюлер в интервю за немски вестник. По думите му целта на инициативата е да се поощрява справедливата търговия с кафе от сертифицирани плантации, които не използват детски труд. По данни на финансовото министерство, ежегодно от акциза върху кафето в хазната влизат близо 1 милиард евро, като ставката е 2,19 евро за килограм. Освен към справедлива търговия, министърът за икономическо развитие призовава потребителите да не купуват кафе в капсули, тъй като от тях всяка година остават 6 хиляди тона отпадъци, а производството им отделя толкова въглероден двуокис в атмосферата, колкото 10 хиляди автомобила.

Германия е една от малкото европейски страни с акциз върху кафето. Той е въведен през 1948 година. Други държави с подобен акциз са Белгия, Дания, Литва, Норвегия, Гърция и Швейцария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.