1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кафето продължава да поскъпва

Кафето продължава да поскъпва

Tърсенето в световен мащаб никога не е било толкова голямо

С цели 52 процента се е покачила цената на кафето през изтеклата година. Това го прави най-поскъпналата стока за последните 12 месеца.

Основната причина, заради която любимата на милиони хора по света напитка става все по-скъпа, е рекордната суша в Бразилия, най-големият производител в света. Реколтата през 2014-та е била слаба не само там, но и в цяла Южна Америка, като най-засегнати са били Колумбия, Никарагуа, Боливия и Перу. 

Повишаването на цената на кафето се отразява на потребителите в магазините и кафенетата, като големите вериги вече са вдигнали цените в Съединените Щати, където близо една трета от питейната вода се използва за приготвяне на ободряващи напитки от кафе.

И докато редовият консуматор страда, много инвеститори се възползват успешно от раздвижването.

Производителите очакват по-голям добив през настоящата година, като според предварителните им сметки реколтата ще се увеличи с 25%, за да достигне 40 милиона чувала.

В това време анализатори отбелязват, че търсенето в световен мащаб никога не е било толкова голямо. Ръст на продажбите има практически навсякъде – САЩ, Азия и Европа, а намалено производство освен на кафе претърпяват какаото и шоколада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.