1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Как един малък производител от Хасковско планира умно и успява

Как един малък производител от Хасковско планира умно и успява

Интегрирано производство и диверсификация

Димитър Семерджиев се занимава със земеделие от 10 години, работи в региона на Хасково. Има 50 дка площи – трайни насаждения – сливи и праскови, малка оранжерия за разсад, управлява и агроаптека.

Стопанството на Димитър е добър пример за интегрирано производство, за диверсификация.

След като приключи с разсада, фермерът използва оранжерията за отглеждане на краставици и домати. Тази година ще опита и с пипер.

В условията на пандемия и на други кризи, за малките производители винаги се отваря ниша, отчитат икономически анализатори. Локализирането на големи групи хора на едно място ориентира потребителското търсене към местните пазари. Затова, за малкия производител от Хасковско, реализацията на продукцията не е проблем. Когато стоката е в малки количества, пласментът е бърз и лесен.  

Интегрирано производство и диверсификация – това означава поетапно застъпване на различни култури и съответно: регулярно се разполага със свежи пари. И то навреме. Агроаптеката, освен източник на доход, е и място за контакти с колеги от региона. Димитър разказва, че често стопаните от Хасковско го използват за връзка с други колеги. Той като всички идват при него. По този начин младият мъж се надява да успее да постигне и съгласие за сдружаване между малките производители в региона. А в Хасковско те са предимно малки. Признава, че този процес няма да бъде лесен.

Димитър Семерджиев не смята да увеличава своето производство. Даже напротив. По-скоро би намалил площите, които обработва. Причината е до болка позната – липсата на работна ръка. Затова и оптимизацията на процесите в стопанството е важна.

Димитър има успешно изпълнен проект по подмярка 6.1, популярна като Млад фермер, засега не работи с банкови кредити, разчита на собствени средства, които внимателно инвестира. “На полето трябва да се действа с мисъл”, казва малкият стопанин от Хасковско.

Изглежда просто и с обоснована бизнес логика: проучваш пазара, планираш, инвестираш, диверсифицираш, осигуряваш регулярно свежи пари. За едно семейно стопанство това звучи като успешна бизнес формула.

 

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.