Намаляването на добивите, свързани с повишаването на температурите трябва да се компенсира от технологичния прогрес
Как климатичните промени влияят върху добивите от зърнени култури във Франция? Селското стопанство е един от най-засегнатите от изменението на климата сектори. Експерти са определили въздействието на природните фактори върху реколтата от пшеница и ечемик в страната.
За база са използвани данни от 1950 г. Учените са направили сравнение с 2015-та. Очаква се температурите да се повишат до края на века и да окажат сериозно негативно влияние върху зърнената реколта. В средносрочен план (2037-2065 -та) загубите при добивите от пшеница се оценяват между 3.5 и 13% и между 2 и 12% за зимния ечемик. Тези при пролетния ечемик са по-съществени: между 7 и 25 на сто. Анализаторите обясняват, че зимният ечемик ще бъде по-устойчив на високи температури. Проучването подчертава, че делът на засятата площ със зимен ечемик във Франция се увеличава със 70% за периода 2006-2015 г.
Намаляването на добивите, свързани с повишаването на температурите трябва да се компенсира от технологичния прогрес, се посочва в анализа. През периода 1977-2005-та, технологиите са увеличили добивите с близо 2% на годишна база.