1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Как се отглежда успешно рапица

Как се отглежда успешно рапица

Агрономът Георги Георгиев: Много съм доволен от селекцията на Косад Семанс

Селекцията на Косад Семанс в рапица е с водещи позиции на пазара у нас. И тази стопанска година компанията защити добрата си репутация. На опитни полета край старозагорското село Малко Кадиево бяха заложени общо 6 нови и вече утвърдени хибриди. Основният продукт в портфолиото на Косад Семанс е хибридът Сиртаки. От миналата година популярност набира и хибридът Мемори.

Повече за опита ни разказа Георги Георгиев, агроном във фирма „Диневи 01“ ЕООД, гр. Стара Загора. „Аз съм много доволен от селекцията на Косад Семанс. През цялата вегетация рапицата се развиваше нормално. Тази година имахме късмет след сеитбата да паднат 25 л/м2 дъжд, който реши проблема с поникването. А след поникването започна и истинската борба за оцеляване на рапицата с прилагането на пълната агротехника. Започнахме с почвените обработки дискуване, продълбочаване и последвала сеитба.

Веднага след поникването напръскахме рапицата с Бутизан в доза 250 мл/дка. Внесени са и 12 кг амониева селитра за стимулиране на поникването. Във фаза 1-ви-2-ри същински лист рапицата е третирана срещу житни плевели и бълхата с Пантера - 110 мл/дка и 5 мл/дка Цитрин Макс. За по-добро вкореняване и по-добро презимуване културата е подхранена с листен тор в доза 300 мл/дка плюс 50 мл/дка Бор. Поради опасност от прерастване се наложило още едно третиране на рапицата с фунгицид и инсектицид за справяне с бълхата и други неприятели. След успешното презимуване, рано на пролет рапицата е торена с карбамид и амониева селитра. На 16 март е извършено още едно торене, последвано от пролетно фунгицидно третиране с Карикс в доза 100 мл/дка и листно подхранване.“ След положените грижи рапицата се развила много добре, а цветояда го стопирахме на 100 %, сподели още агрономът. Поради продължилите валежи и многото влага в почвата  рапицата е пръскана срещу склеротиния и е подхранена с листен тор - комбинация с Лактофол. Средните добиви от рапица в района на Стара Загора са плаващи, стигали са и до 450 кг/дка, допълни г-н Георгиев. „Тук очаквам добиви до 500 кг/дка, но последната дума ще има кантарът.“

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.