1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Как се прави (с) гъби шийтаке

Как се прави (с) гъби шийтаке

На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни

Време е за гъби! За гъби шийтаке. За био гъби шийтаке: един страхотен продукт на нашия Фестивал, който има много почитатели.

На гъбеното издание на Фестивала на 20 септември ще имаме „две в едно“: демонстрация и дегустация.

Кунка и Стоян от Bio Way ще ни покажат на място как се произвеждат гъбите шийтаке. Методът, по който го правят, е съобразен изцяло с оригиналната японска технология: отглеждат ги върху дъбови трупи. Така гъбите растат в естествената си хранителна среда и вкусът им е наистина страхотен. И понеже са био сертифицирани, удоволствието и полезността им са по-големи. Освен че ще видите как шийтаке се  „засаждат“ на дъбови трупи, ще чуете от хората на Bio Way обяснения за целия процес.

И разбира се, ще можете да опитате шийтаке на Bio Way: задушени, мариновани, подправени с разнообразни подправки и различни видове био оцет, които имаме на Фермерския фестивал.

Ще има и други шийтаке изненади!

Демонстрацията и дегустациите са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа. Но от Bio Way няма да ви откажат да опитате шийтаке и в другото време на пазара.

На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, сезонни плодове и зеленчуци, гъби био вино, оцет, билки и подправки… Много от продуктите са биологични.  Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10:30 до 18:30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“, който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец” на Столична община.

За новини за  Фермерския фестивал следете сайта на Произведено във фермата, както и фейсбук-страницата.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.