1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Какво се случи на Първата среща на говедовъдите

Какво се случи на Първата среща на говедовъдите

Срещата мина под мотото „Да спасим млякото на България”

Най-важното бе, че се събраха над 150 говедовъди от цялата страна и вече в спокойна обстановка обсъдиха тежкото състояние на сектора в момента и мерките за излизане от. Срещата мина под мотото „Да спасим  млякото на България”.

Идеята:  Националният съюз на говедовъдите в България беше планувал през есента да се състои Първата среща на говедовъдите и да постави началото на такива срещи както правят Асоциацията на зърнопроизводителите и Асоциацията на земеделските производители. Представяте ли си, ако през месец ноември тези три организации плюс овощари, зеленчукопроизводители  всички други организации от земеделието проведат една национална конференция какво ще стане. България ще се научи да уважава хората които ги хранят и ще разбере кой дава над 10% от брутния вътрешен продукт на страната и нека си разправят, че се возят в джипове.

Реалността: Разбрахме, че говедовъдната изложба в Сливен се отлага за есента и решихме тази среща да я направим в края на май. Тежката криза в която влезе млечния сектор обаче отприщи недоволството на фермерите и митинга край Димитровград стана факт и същия изпълни предназначението си да извести цяла България, че нещо се случва в млекопроизводството, че се очакват много фалити и много разбити надежди и осигуряването на насъщния. Дойде времето да се седне около масата и в спокойна, работна обстановка да се обсъдят проблемите. Така се стигна и до хотел Марица –Старозагорски минерални бани.

Пресконференцията: Може би едно от най-интересните събития по време на срещата. Присъстваха не само журналистите и организаторите, присъстваха всички желаещи и им бе дадена думата и от направените многобройни изказвания мероприятието само спечели, защото се чуха много страни. Имаше повишаване на тон, имаше неудобни въпроси, но в крайна сметка се чуха както млекопреработвателите, така и млекопроизводителите - били те едри или дребни. Имаше обвинения, че това е конференция на млекопреработвателите, че някои от исканията защитават техните интереси. Стигна се дори до обвинения, че част от предложенията ще работят против интереса на фермерите. Имаше и обвинения против браншовиците, че харчат много пари. Членовете на  НСГБ, досега винаги са поемали раходите си за своя сметка. Също така има доста членове, които имат и мандри и животни, но позицията им  е била в защита на животновъдите. Всички те са твърдо против използването на вносни млека и растителни мазнини. 

Конференцията: залата се оказа тясна за присъстващите, което говори за големия интерес.Тук трябва да благодарим на седемте фирми работещи с нашите фермери, които помогнаха за провеждането на мероприятието, а също успяха да направят и презентация на новите продукти или разработки които предлагат на пазара. Бурната пресконференция сякаш донесе спокойствие в залата и първата лекция изнесена от доц. Божидар Иванов от ИПИ предизвика необходимия интерес. Стана ясно, че сме пропуснали сроковете за подготовка при отпадането на квотите и ще има доста трудности и занапред. Интересни презентации направиха доц.Теодора Ангелова от ЗИ Стара Загора и Николай Вълканов - един млад и знаещ анализатор по отношение развитието на месодайното говедовъдство. Във връзка с рекламираното напоследък сдружаване Рангел Матански разказа на колегите си през какви перипетии е минал докато най-после сдружението Фермерско мляко - гр. Раковски е започнало да работи. Да не забравим, че най-младата организация на Асоциацията на породите Абердин Ангус и Херефорд също ни запозна с целите които си е поставила. Председателят на НСГБ Димитър Зоров засегна най-важните проблеми които има сектора в момента и какво е направено и изпълнено от управляващите. Изказвания направиха и проф. Васил Николов и проф. Живко Кръстанов.

Гостите: Националната асоциация на зърнопроизводителите участва с един от зам.председателите си Радослав Христов, които препоръча кооперирането, колкото и да звучи като химера днес и посочи като пример как тяхната организация го прави. Също така даде ценни съвети по някои икономически въпроси. Прочетоха се поздравителни адреси от декана на Тракийския университет проф. Радослав Славов, Асоциацията на породите Абердин ангус и Херефорд и института в Костинброд. Гостите от Гърция предвождани от Атанасиус Василий - председател на млекопроизводителите в Гърция, разказа каква е ситуацията в момента в сектор мляко. Според него в момента в Гърция в сектор мляко няма сива икономика и вероятно е така защото там млечните крави са само 87000. На въпроса колко говедовъдни организации имат в Гърция той отговори само една - нашата. Има и още две - за опазване на аборигенните породи и тази на месодайните. Какво да кажем ние с поне 15 организации само в говедовъдството - били развъдни или на производителите. Гръцките колеги ни казаха, че вносът  на млека е увеличен и независимо, че гърците уважават държавата си и фермерите и купуват гръцкото, кризата и при тях настъпва и винаги са готови да подкрепят нашите искания и да участват в съвместни протести.

Министърът: Благодарности на министър Танева, че уважи нашата среща и не се уплаши да се срещне с големия брой :“разгневени“ фермери. За съжаление първите и думи бяха: „Нямам добра новина“. Обясни подробно какво е направено и какво се прави. Отговори на всички зададени и удобни и неудобни въпроси. И въпреки, че нямаше новина вдъхна някаква надежда.

Д-р Дамян Илиев: Новият директор на БАБХ също уважи форума и отговори на всички зададени му въпроси. Отчете и пропуските в досегашната работа на агенцията, а те не са малко. От НСГБ бе направено предложение в бъдещи съвещания на Агенцията, когато се вземат решения относно фермите, да се викат представители на бранша и частно практикуващите лекари. Изоставането изпълнението на ДПП вече е факт. Трябва да се разгледа програмата и да се актуализира. Третият въпрос бе свързан с екарисажите  и клането на говеда.

Изводите: „Борбата” за спасяването на българското мляко продължава. Вероятно ще има още доста митинги за да ни чуе Европа и помогне на нашите фермери, както го прави за доста страни. Вероятно ще има съвместен митинг с румънските говедовъди, а след това и с гръцките фермери. Трябва да се даде отговор къде отиват над 600 000т произведено мляко и кой печели от това. Трябва да се даде отговор къде отиват 150000 заклани говеда и кой печели от това. Какви количества мляко се внасят от чужбина и качествени ли са те. Контролът е един от факторите, който би подобрил отчасти нещата. Въпросите с пасищата изглежда ще бъдат решени за 2016 г. Има голяма надежда да се реши и въпроса с етикикетирането и промените в Наредба 26, която отчасти ще реши проблема в някои ферми. Разбра се, че с ниска продуктивност от кравите няма излизане от кризата и трябва освен икономическите лостове да се използват и лостовете на селекцията.

Номинациите: В тази тържествена обстановка бяха връчени Удостоверенията за членство в НСГБ. След проведеното общо събрание на съюза на 16.12.2014 г. бе приета промяна в Устава за членство и на отделни фермери. Бяха приети 15 говедовъди от Ботевградско, 17 фермери от Казанлъшки район, фермерите от „фермерско мляко”-гр. Раковски, по един фермер от Свищов и Петрохан, сдружението от гр. Руен и един от най-големите фермери в страната - Недко Митев от Добрич.

След това бяха връчени поздравителни адреси от НСГБ на Минчо Иванов - фермер от Кортен с благодарност за труда които е положил като Председател на АРЧШПБ, на Панайот Тодоров-зам. председател на НСГБ за всеотдайността му при защита правата на фермерите. Поздрави получи и АРЧШПБ, благодарение и на нея, средната продуктивност от контролирана крава е вече над 7000 кг. След прочитане доклада на развъдната асоциация от Ангел Йонов се пристъпи и към обявяване на класацията на фермите по продуктивност. За първи път се направи класиране на номинираните най-високопродуктивни ферми в България. Пликът с ферма номер едно отвори министър Танева и за ферма номер едно в топ 10 за България за 2014 г. бе обявена фермата на Мариана Зорова.- с. Добри дол, обл. Монтана.

Михаил Михайлов - Изпълнителен директор на НСГБ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.