1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Към София тръгват трактори и комбайни

Към София тръгват трактори и комбайни

Това реши Националният протестен комитет на земеделските производители

Трактори и комбайни тръгват към София, реши Националният протестен комитет на земеделските производители. Има разрешение за 170 машини, съобщи Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Предупреждението на протестиращите е, че ще спрат пред храм-паметника "Александър Невски", Народното събрание и Министерския съвет, информира БНР.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов обясни, че протестните действия ще продължат безсрочно. Маршрутът, предложен от Столична община, не удоволетворява протестиращите и инициативният им комитет тепърва ще реши как зърнопроизводителите ще се отправят към София, уточни Вукодинов. Уведомление за протеста на земеделците е подадено още миналата седмица в Столичната община.

3 часа продължи блокадата до граничния пункт "Капитан Андреево". Организаторите обсъждат дали тракторите ще тръгнат към столицата. Блокирането на движението на пункта започна в 11 часа. За да подкрепят колегите си, от Пловдив пристигнаха 200 зърнопроизводители без селскостопанска техника.

Старозагорските фермери, които заедно с хасковските си колеги са на ГКПП "Капитан Андреево", са склонни на отстъпки при преговори с кабинета, но настояват в бюджет 2012 липсващите 230 млн. лв. за национални доплащания на декар площ да бъдат защитени в определена степен. Това заяви Красимир Аврамов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, цитиран от БНР. Той съобщи, че протестиращите координират всички свои действия с Националния комитет за протести в сектора, в който участват 12 асоциации. Аврамов посочи, че процедурата за обработване на земи в идеални граници не е добра заради грешки в софтуера, неактуални ортофотоснимки и защото някои производители посочват земи по нотариални актове и скици, а обработват земя на други места. Според него има регистрирани 42 000 застъпвания на граници на обработвани площи, а не двойно декларирани, което също се санкционира от Европейския съюз.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.