1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Към София тръгват трактори и комбайни

Към София тръгват трактори и комбайни

Това реши Националният протестен комитет на земеделските производители

Трактори и комбайни тръгват към София, реши Националният протестен комитет на земеделските производители. Има разрешение за 170 машини, съобщи Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Предупреждението на протестиращите е, че ще спрат пред храм-паметника "Александър Невски", Народното събрание и Министерския съвет, информира БНР.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов обясни, че протестните действия ще продължат безсрочно. Маршрутът, предложен от Столична община, не удоволетворява протестиращите и инициативният им комитет тепърва ще реши как зърнопроизводителите ще се отправят към София, уточни Вукодинов. Уведомление за протеста на земеделците е подадено още миналата седмица в Столичната община.

3 часа продължи блокадата до граничния пункт "Капитан Андреево". Организаторите обсъждат дали тракторите ще тръгнат към столицата. Блокирането на движението на пункта започна в 11 часа. За да подкрепят колегите си, от Пловдив пристигнаха 200 зърнопроизводители без селскостопанска техника.

Старозагорските фермери, които заедно с хасковските си колеги са на ГКПП "Капитан Андреево", са склонни на отстъпки при преговори с кабинета, но настояват в бюджет 2012 липсващите 230 млн. лв. за национални доплащания на декар площ да бъдат защитени в определена степен. Това заяви Красимир Аврамов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, цитиран от БНР. Той съобщи, че протестиращите координират всички свои действия с Националния комитет за протести в сектора, в който участват 12 асоциации. Аврамов посочи, че процедурата за обработване на земи в идеални граници не е добра заради грешки в софтуера, неактуални ортофотоснимки и защото някои производители посочват земи по нотариални актове и скици, а обработват земя на други места. Според него има регистрирани 42 000 застъпвания на граници на обработвани площи, а не двойно декларирани, което също се санкционира от Европейския съюз.

Около 100 трактора блокираха движението на пътен възел Петолъчката. Движението трябваше да бъде спряно за два часа, но блокадата продължи само половин час. Над 100 трактора вече потеглиха към София. Протестиращите земеделски производители от Ямболска област засега няма да се присъединяват към колегите си от Сливен и Бургас и ще блокират граничен пункт Лесово.

Зърнопроизводителите от четири области в Североизточна България блокираха района на Дунав мост. Румънските гранични власти спряха движението на ТИР-ове по Дунав мост заради земеделските протести на българска територия. Повече от половин час продължи блокадата на Дунав мост. Около 150 селскостопански машини от 4 области се движеха бавно в кръговото кръстовище и не допускаха преминаването на границата. В момента са пропуснати превозните средства, чакащи от всички посоки. Вече има два случая, за които организаторите трябваше да се погрижат. Учител от гр. Мати получи бъбречна криза, чакайки на опашката с превозни средства, а друга болна жена имаше час в Русенската болница за скенер и трябваше да бъде пропусната. Не е еднозначно мнението на хората, които изчакват блокадата, но засега инциденти няма.

Недоволните зърнопроизводители от Северозападна България вдигнаха блокадата на международния път Е-79 край Мездра и поетапно започнаха да се изтеглят към София. Колоната от над 200 трактора ще затрудни трафика. От пътната полиция призоваха шофьорите да карат внимателно, особено в планинския участък на пътя между Ботевград и Мездра.

Фермерската блокада на Е-79 затрудни превоза на 1200 работници към заводи в Ботевград и Мездра и те закъсняха за смяна. Протестът предизвика загуби и за местни транспортни фирми. Автобусите със специализиран превоз на врачански работници чакаха два часа край Враца края на фермерската блокада на международния път Е-79. Те бяха уведомили работодателите си в Мездра и Ботевград за принудителното закъснение. Блокадата на пътя е довела до загуби за местните транспортни фирми.

Натрупват се от нереализираните курсове по маршрутните разписания от една страна и от невъзможността да изпълним поетите ни ангажименти по договори за специализиран превоз на работници. Но искам колегите земеделски производители да разберат, че ако те са недоволни от това, че някой не им е дал достатъчно, нашата дейност не се дотира от държавата и поради тяхната стачка, ние не можем да изпълним и нашите поети ангажименти. Най-лошото е, че в случая те са нелегитимни и аз не мога да се обърна към никой, каза Тодоров.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов също съобщи, че вече има сигнали от бизнес организации за загуби поради блокирането на границите. Претенции има от превозвачи, транспортни фирми, туристически компании и търговци, обясни министър Найденов. Според него Гърция и Румъния могат да предявят претенции пред Европейския съюз, а Турция пред международни съдилища. Освен това и други европейки държави могат да предявят претенции, защото България е външна граница на съюза. Той отново призовава земеделските производители да не блокират границите и българската икономика.

"За пореден път ги призовах да не създават транспортен хаос, да не прибягват към мерки, които наистина граничат с терор. Не можем да увеличим дефицита. Вторият вариант е да клекнем пред тракторите и да вземем отнякъде - от здравеопазването, от образованието и третият, най-лесния вариант, пак е да вземем от другите и да дадем на най-силните. Това вече означава да заложим на карта целия бюджет. Протестът категорично се лумпенизира. Това го заявиха публично. Станишев, Нинова - те казаха заставаме зад тях, едва ли не ги извикаха в София", каза Найденов.

В момента министърът на земеделието провежда среща с представители на зърнопроизводителите и председателя на земеделската комисия в парламента Десислава Танева. Зърнопроизводителите настояват да им бъдат отпуснати 230 милиона лева за субсидии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.