1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кампанията по прибирането на тютюна в Южна и Североизточна България ще започне в средата на юни

Кампанията по прибирането на тютюна в Южна и Североизточна България ще започне в средата на юни

Тази година стопаните у нас отглеждат над 50 000 дка с културата

Кампанията по прибирането на тютюна в Южна и Североизточна България ще започне в средата на юни, съобщи във вторник председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев, цитиран от БТА. Разсаждането на всички сортове в страната вече е приключило, допълни той. Тази година стопаните у нас отглеждат над 50 000 дка с културата.

В Южна и Североизточна България разсаждането е започнало още преди месец. В тези райони стопаните отглеждат ориенталските сортове “Катерини” и “Източен Балкан”. Експертите не се ангажират да посочат прогнозни изкупни цени. Миналата есен в Кърджалийско, където бяха произведени около 3000 тона тютюн, килограмът вървеше от 3,30 до 7 лв/кг в зависимост от сорта. “Басма” се изкупуваше на цена от 5,80 до 6,80 лв/кг, “Каба Кулак” – 3,90-4,60 лв/кг,  “Бърлей” – до 3,30 лв/кг, а “Вирджиния” - 4-4,10 лв/кг. Цената бе по-добра от тази, която изкупвачите даваха през 2011 г.  За “Катерини” плащаха повече, но пък стопаните казват, че добивът от този сорт е по-нисък. Продукцията се изкупуваше от около 10 фирми.

Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България на общо събрание в началото на този месец в тутраканското село Нова Черна създаде и нови ръководни органи - председателски и експертен съвет, съобщи Цветан Филев. В председателския съвет са председателят и тримата му заместници, а членове на експертния съвет са по двама представители на производителите от четирите сортови групи тютюн.

Българските производители се надяват тютюнът да бъде признат за законно отглеждана земеделска култура с право на субсидиране. Това ще бъде обсъждано на работната среща на 15-те страни членки на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите на 20 юни в Брюксел. В нея ще участват и българските браншовици. По време на заключителната дискусия ще се дебатира директното европейско субсидиране на тютюнопроизводството в рамките на Общата селскостопанска политика на ЕС от 2014 до 2020 година. Ако не бъдат договорени субсидии, тютюнопроизводителите ще настояват за по-големи компенсации, заяви Цветан Филев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.