Хлябът се хаби, меката част в средата става кашкава и леплива и не може да се яде
Картофена болест в хляба, произвеждан от две фирми, се появи в Ямбол, съобщава Дарик. И в двата случая тя се развива в нарязан и пакетиран хляб. Болестта не е опасна за хората, твърдят специалистите. Неприятно е, че хлябът се хаби, меката част в средата става кашкава и леплива и не може да се яде. Гражданите се ядосват и заради факта, че болестта се появява точно в дните, когато се вдигна цената на насъщния и килограмът му стигна 1.42 лв.
Търговците са алармирали производителите, които са дали дума още днес да вземат мерки и да не допускат повече разпространение на заразата. Лекът е познат и лесно приложим - повишаване на киселиността на брашното и съответно на тестото, добро изпичане и съхранение на хляба в проветриви помещения. Запознати припомнят, че почти всяко лято, обикновено през месец август, се появява картофената болест и бързо отминава.