1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кипърското халуми вече с географско означение

Кипърското халуми вече с географско означение

В рамките на Европейския съюз продуктът ще бъде предпазен от имитация и фалшификация

Кипърското сирене халуми вече ще се ползва със защитата на географско означение, реши Европейската комисия. Така в рамките на Европейския съюз продуктът ще бъде предпазен от имитация и фалшификация.
 
В бъдеще с наименованието "халуми" ще могат да бъдат етикетирани само продукти, които са произведени на остров Кипър при спазване на характерните особености и изисквания. Приемането на сиренето, известно със своята специфична текстура и качества, ще позволи на производителите Кипър да се възползват от предимствата на статута.
 
С допълнително решение Брюксел дава възможност и на производителите от Северен Кипър, окупиран от Турция, да ползват географското означение и да изнасят продукта за страните от Европейския съюз. Единственото условие е сиренето да е направено от мляко, което отговаря на общностните стандарти за качество и безопасност.
 
Уредени са и всички мерки за контрол на качеството, както и хигиенните предписания, които всички млекопреработвателни фирми на острова трябва да спазват. За контрола ще отговаря лаборатория с международна акредитация, а участието на производители от турската част на Кипър означава, че частично се отменя ембаргото за продажба на тамошни храни в Европейския съюз.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.