1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Китай проявява интерес към доставките на ориенталски тютюн от България

Китай проявява интерес към доставките на ориенталски тютюн от България

Димитър Греков: Представители на китайската държавна тютюнева компания ще посетят нашата страна

Китайците искат доставки на ориенталски тютюн от България. "Представители на китайската държавна тютюнева компания ще посетят нашата страна, за да обсъдят доставки на ориенталски тютюни", съобщи земеделският министър проф. Димитър Греков, цитиран от вестник "Преса".

Това станало ясно по време на срещата на проф. Греков с китайския посланик у нас Н. Пр. Вей Дзинхуа миналата седмица. Провокирани от китайския интерес, експерти от "Булгартабак" и аграрното ведомство ще обмислят как да бъдат подпомогнати производителите.

В света има недостиг на ориенталски тютюни. Годишно се произвеждат 200 000-250 000 тона, но се търсят двойно повече, каза доц. д-р Христо Бозуков, председател на Селскостопанската академия. Ориенталските тютюни се отглеждат основно на Балканите и в Близкия изток. У нас годишно се произвеждат 17 000-18 000 т, още толкова - в Македония, в Гърция - 22 000 т, в Турция - около 50 000 т. Заради недостига започват да засаждат ориенталския тип и в други райони от света.

Миналата година в Китай са произвели 17 хил. тона и планират разширяване на площите. Същото се случва и в Индия. Тяхната продукция обаче не може да се мери с нашата, която е сред най-качествените. Около 90% от българската суровина се изнася.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.