Китай с производство на повече от 41 млн. тона свинско месо през 2020 г.

Към края на декември поголовието е достигнало 406 милиона животни

Малко над 41 милиона тона свинско месо произведе Китай през 2020 година. Това са три процента по-малко в сравнение с 2019-та, показват официалните статистически данни. Заради aфриканската чума през по-миналата година производството падна с цели 21%.
 
От съобщението на земеделското министерство в Пекин става ясно, че през 2020 година в страната са заклани 527 милиона свине, т.е. 17 милиона по-малко, отколкото през предходната година. Според експертите това развитие показва, че секторът вече е преодолял най-големите проблеми с чумата и е на път да се възстанови напълно.
 
Благодарение на засилените мерки за биосигурност разпространението на болестта е под контрол, твърдят от аграрното ведомство. Към края на декември поголовието е достигнало 406 милиона животни, или с една трета повече, отколкото година по-рано. В резултат през последното тримесечие има и увеличение с 21 процента при производството на месо.
Положителни резултати се отчитат и при другите видове месо. При говеждото и овнешкото увеличението е с около 1 процент до около 5 милиона тона. Значително по-голям ръст отчита птичето месо – плюс 5 на сто до 23 милиона тона.  
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.