1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Австралия намалява износа на говеждо месо с 15%

Австралия намалява износа на говеждо месо с 15%

До 2019 година Народната република беше най-важният клиент

С 15 % се е свил австралийският износ на говеждо месо през миналата година. От данните на земеделското министерство в Канбера става ясно, че през 2020-та експортът е достигнал 1 милион и 40 000 тона, със 190 000 тона по-малко, отколкото през 2019 година.
 
Подобен слаб резултат е имало само в средата на миналото десетилетие, когато фермерите на Петия континент пострадаха сериозно от сушата и бяха принудени да намалят драстично поголовието си. Една от причините за регистрирания през 2020 година спад са високите цени на говеждото, произведено в Австралия, смятат от браншовия съюз на говедовъдите. Поскъпването е намалило конкурентоспособността на тяхната продукция на международния пазар. Друг основен проблем са били политическите търкания между Канбера и Пекин, довели дотам Китай значително да намали вноса на австралийско говеждо. 
 
До 2019 година Народната република беше най-важният клиент, а година по-късно износът за там е паднал с повече от 34 % до 196 000 тона. Така на първо място сред вносителите излезе Япония с близо 270 хиляди тона, макар че и на този пазар имаше спад с над 6 на сто.
Един от най-слабите резултати за последните 30 години е регистриран и при износа за Съединените щати. Доставките за там, най-вече под формата на кайма, намаляха с 16 % до 211 000 тона.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.