1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Китайска индустриална група поиска правителството в Пекин да проучи европейския внос на вино

Китайска индустриална група поиска правителството в Пекин да проучи европейския внос на вино

Причината е, че субсидиите на Европейския съюз вредят на китайските винопроизводители

Китайска индустриална група поиска правителството в Пекин да проучи европейския внос на вино, твърдейки, че субсидиите на Европейския съюз вредят на китайските производители, предаде "Франс прес", цитирана от dnevnik.bg.

Китайската асоциация на индустрията за алкохолни напитки настоя министерството на търговията да разследва дали виното от ЕС вреди на националния вътрешен пазар, предаде официалната информационна агенция в страната.

"Почти всеки производител на вино в Китай е усетил ефекта от ЕС", каза служител от асоциацията, според когото блокът е предоставил субсидии на винената индустрия, което е поставило китайските пазари в неизгодно положение.

Той потвърди пред агенцията, че асоциацията е отправила официална молба към правителството, но отказа допълнителен коментар.

Китай се опитва да изгради своя вътрешна винена индустрия. Досега голяма част от виното, произвеждано в страната, е масово производство и е с ниско качество, но има и някои добри китайски винари, смятат експерти.

Според европейски данни износът на вина и спиртни напитки в Китай се равнява на над един милиард евро годишно. Фалшификатите в Китай обаче доведоха до огромни загуби за европейските винопроизводители, коментира агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.