Китайски инвеститори вдигат фуражен завод

Капацитетът на бъдещото предприятие ще бъде до 300 000 тона фураж годишно

След двугодишно проучване китайски инвеститори направиха днес първа копка на фуражен завод в Добрич. Първоначално бъдещото предприятие ще произвежда 150 000 тона фураж тодишно, 90 % от който ще се изнася за Китай.

Капацитетът на бъдещото предприятие ще бъде до 300 000 тона фураж годишно при реализиране на цялостния проект. Първоначалният етап включва построяването на поточна линия и два силоза, което ще осигури 50 работни места. Началната инвестиция е в размер на 6 милиона евро.

Според инвеститора през септември тази година трябва да се пререже лентата на новия завод. Сред официалните гости на събитието бяха зам.-министърът на икономиката Любен Петров, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев. Азиатската държава проявява най-силен интерес към зърнено-житните култури.

Васил Гелев подчерта, че интересни за китайските потребители са български стоки като мед, пчелни продукти, мляко и млечни изделия, тютюн.

Автор: Галина Недкова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.