1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Китайски инвеститори вдигат фуражен завод

Китайски инвеститори вдигат фуражен завод

Капацитетът на бъдещото предприятие ще бъде до 300 000 тона фураж годишно

След двугодишно проучване китайски инвеститори направиха днес първа копка на фуражен завод в Добрич. Първоначално бъдещото предприятие ще произвежда 150 000 тона фураж тодишно, 90 % от който ще се изнася за Китай.

Капацитетът на бъдещото предприятие ще бъде до 300 000 тона фураж годишно при реализиране на цялостния проект. Първоначалният етап включва построяването на поточна линия и два силоза, което ще осигури 50 работни места. Началната инвестиция е в размер на 6 милиона евро.

Според инвеститора през септември тази година трябва да се пререже лентата на новия завод. Сред официалните гости на събитието бяха зам.-министърът на икономиката Любен Петров, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев. Азиатската държава проявява най-силен интерес към зърнено-житните култури.

Васил Гелев подчерта, че интересни за китайските потребители са български стоки като мед, пчелни продукти, мляко и млечни изделия, тютюн.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.