1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кланиците в Румъния практикуват жестоко отношение към животните

Кланиците в Румъния практикуват жестоко отношение към животните

Природозащитна организация е провела собствено разследване

Кланиците в Румъния, която е един от най-големите доставчици на конско месо в Европейския съюз, практикуват жестоко отношение към животните, съобщава агенция „Интерфакс”, като се позовава на официален доклад на базираната в Белгия организация за защита на правата на животните „Гая”. Природозащитната организация е провела собствено разследване и е публикувала фотографии за състоянието на животните, които се използват за месо.

Докладът посочва, че често пъти изтощени коне са обект на жестока смърт. Еколозите прилагат примери, в които търговци на конско месо организират „силови състезания” между животните, преди да ги изпратят на забой. „Състезанията” са свързани с влачене на бетонни блокове, ремаркета с блокирани колела и т.н. Всички животни, изпращани на забой в кланиците, са били преди това използвани за транспорт или селскостопанска работа, подчертават още от организацията.

От „Гая” настояват белгийските власти да вземат мерки и да забранят продажбата на месо от животни, които са били обект на жестоко отношение и подчертават, че вече имат подкрепата на местни вериги супермаркети, които отказват да продават конско месо, без необходимите гаранции за това. „Гая” също така настоява за въвеждането на европейска система за сертифициране на произхода на конското месо, както това е направено за говеждото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.