1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Консумацията на месо да спадне с 50% до 2050 г. настоява Грийнпийс

Консумацията на месо да спадне с 50% до 2050 г. настоява Грийнпийс

Месото и млечните продукти са отговорни за 60% от вредните емисии

До 2050 година човечеството да намали консумацията на месо и млечни продукти наполовина. За това настоява природозащитната организация Грийнпийс.

Месото и млечните продукти са отговорни за 60 процента от вредните емисии, произведени от хранителната верига, се казва в публикацията. Тези продукти били най-вредни за околната среда. Освен това животновъдството е причината за изсичането на джунглите, тъй като секторът се нуждае от все по-големи площи за отглеждането на фуражни култури. Според Грийнпийс индустриалното земеделие като цяло и масовото животновъдство в частност допринасят в най-голям мащаб за изчезването на биоразнообразието.

Друг проблем екоактивистите виждат в здравето на хората, което се влошава от прекомерната консумация на месо. Това води, според тях, до повишена смъртност заради диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания. "Щетите за икономиката и здравните системи, причинени от месото и млечните продукти, са огромни“, се посочва в документа.

Затова от Грийнпийс настояват за пренасочване на агросубсидиите от индустриалното производство на месо и мляко към биостопанства. Това би означавало край на подкрепата за големи птице- и свинеферми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.