1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Край на клетките" - ЕК регистрира нова гражданска инициатива

"Край на клетките" - ЕК регистрира нова гражданска инициатива

Целта е да се сложи край на "нечовешкото отношение към селскостопанските животни"

Европейската комисия реши да регистрира европейска гражданска инициатива, озаглавена "Край на клетките", предаде пресслужбата на институцията.

Заявената цел на предложената гражданска инициатива е да се сложи край на "нечовешкото отношение към селскостопанските животни", отглеждани в клетки. Организаторите призовават комисията да предложи законодателство за забрана на използването на клетки за кокошки носачки, зайци, ярки, бройлери за разплод, пъдпъдъци, патици и гъски; родилни боксове за свине майки; клетки за свине майки и индивидуални боксове за телета, ако вече не са забранени.

Решението на комисията да регистрира инициативата се отнася само до правната допустимост на предложението. На този етап тя все още не е анализирала неговото съдържание.

Регистрацията на тази инициатива ще стане на 11 септември 2018 г. От този момент започва да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата. Ако в рамките на една година инициативата получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, комисията ще трябва да реагира в срок от три месеца. Тя може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането, като и в двата случая трябва да се обоснове.

Европейските граждански инициативи бяха въведени с Договора от Лисабон и през април 2012 г. започнаха да се прилагат като инструмент, чрез който гражданите могат да определят темите, които са на дневен ред.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.