1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ку-треска се разпространява в холандски ферми

Ку-треска се разпространява в холандски ферми

Засегнати са 60 ферми в страната


Холандските власти, които се борят с появата на силно инфекциозната ку-треска, са установили разпространение на заразата в още 5 ферми, предаде Ройтерс като се позова на данни на холандското земеделско министерство.

Ку-треската се причинява от бактерия, която се предава на хората от кози и овце особено през размножителния период на животните. Броят на заразените с наричания още кози грип вече е около 2200. За сравнение през 2007 година инфектираните са били около 170.
Когато се развива при хората, болестта има симптомите на грип, които се третират с обикновени антибиотици. В редки случаи обаче заразата може да бъде фатална. За тази година в Холандия са регистрирани шест смъртни случая на заразени с ку-треска, но в комбинация с други болести или при хора със слаба имунна система.
Общо 60 ферми в страната са засегнати. Властите планират да отделят още 5 000 кози от вече предвидените 35 000, които ще бъдат умъртвени чрез инжекция.
Действията на властите за спиране разпространението на заразата, срещнаха отпора на организацията на холандските фермери най-вече заради убиването на здрави животни в посочените за засегнали ферми.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.