1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Липсата на валежи става рискова за пшеницата и ечемика

Липсата на валежи става рискова за пшеницата и ечемика

Фермери от Пловдивско вече са обезпокоени за реколтата си

Липсата на валежи става рискова за пшеницата и ечемика. Има опасност от изсъхване на повърхностния слой на почвата, а тези култури са с плитка коренова система. Те не понасят както суша, така и голяма влага. Това обясни пред "24 часа" доцент Ангел Иванов от Аграрния университет в Пловдив. Според него ситуацията е притеснителна, но все още не е толкова страшна.

"Народът е казал: Дебел сняг - дебел комат". А снежна покривка, както виждаме, няма. Тя предпазва есенниците от измръзване. Слава богу, че засега не са ни сполетели големи студове. Напротив, наблюдава се топло за сезона време, което пък крие опасност от засилване на вегетацията. При едно евентуално рязко падане на температурите зърното може да измръзне. Прогнозите не сочат силно застудяване в близките две седмици", успокоява ученият. Той обаче припомня ситуацията от 2012 г., когато на 31 януари и 1 февруари живакът в термометъра падна до рекордните минус 27 градуса в Пловдивско. Тогава имаше измръзнали лозя и овошки.

"Обикновено в средата на февруари има валежи, които се надявам да наваксат изоставането в растежа на есенниците. Ако и тогава не завали, производителите вече имат основания за сериозни притеснения. Всичко зависи от циклоните, които носят валежи. Да се надяваме, че водните запаси ще се запълнят. Нормално е производителите да се тревожат, но искам да ги успокоя, че все още нищо фатално не се е случило. При лозята и овошките нещата са спокойни", обобщи Иванов.

"При зърнените култури в Добруджа липсата на влага все още не се чувства. Пшеницата се развива нормално, започнало е вретенето. Ако до края на зимата и началото на пролетта метеорологичните условия са добри, добивите ще бъдат както през миналата година. Но е необходим поне един снеговалеж - 20-30 сантиметра, който да задържи снега върху почвата. Мисля, че през февруари ще има валежи, така че не се притесняваме от сушата", твърди дългогодишният агроном Димитър Донев.

Фермери от Пловдивско вече са обезпокоени за реколтата си. Заради липса на влага пшеницата и ечемикът вече са пожълтели. Някои пресмятат, че добивите им ще паднат чувствително. В Търновско засега няма опасност за есенните култури заради липсата на сняг и дъжд. Условията са нормални за развитието на пшеницата, ечемика и рапицата и земеделците се надяват на добра реколта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.