1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Липсват мерки за фермите, които трябва да достигнат евростандартите за млякото до края на 2011 г.

Липсват мерки за фермите, които трябва да достигнат евростандартите за млякото до края на 2011 г.

Едва между 5-10 % от българските млекопреработватели имат собствени животни, чиято суровина ползват за производството на млечни продукти

Липсва програма с конкретни мерки на земеделското министерство за преструктуриране на млечните ферми в България с цел достигане на европейски стандарти за качеството на млякото. Това каза Михаил Тачев от Националната асоциация на млекопреработвателите, предаде Агенция „Фокус” .

Поради това 2012-та ще бъде тежка година не само за българското животновъдство, но и за преработвателите, понеже всички млечни ферми, които не са изпълнили европейските хигиенни изисквания за производство на сурово мляко, ще трябва да затворят врати.

За да не се случи това, до края на тази година, стопанствата трябва да приложат спешни мерки, свързани с инвестиции за модернизация. Определен ресурс за целта има по Програмата за развитие на селските райони, но мярка все още не е отворена. Очаква се това да стане този месец, обясни Тачев.

Според него тежестта от закриването на фермите ще бъде поета от „икономическите оператори, които са имали недостатъчната далновидност да влязат в сектора”.

По думите му едва между 5-10 % от българските млекопреработватели имат собствени животни, чиято суровина ползват за производството на млечни продукти. Всички останали изкупуват млякото от страната или набавят такова от други европейски страни.

В края на 2011 г. изтича гратисният период, през който млечните ферми трябва да покрият европейските хигиенни изисквания за производство на сурово мляко. От 1 януари 2012 г. няма да се разрешават изкупуването и преработката на сурово краве мляко от ферми, които не са постигнали изискванията за сграден фонд и оборудване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.