1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Логото "Стара планина" вече е готово

Логото "Стара планина" вече е готово

Изображението представлява зелен кръг и било на планина с цветовете на българското знаме

Логото за храните "Стара планина", които трябва да отличават месните продукти, изготвени по утвърдените преди няколко седмици стандарти, вече е готово, предаде Regal.bg.

Изображението представлява зелен кръг и било на планина с цветовете на българското знаме и може да се ползва срещу годишна такса от 120 лв. За целта компаниите, които желаят да произвеждат продукти "Стара планина", трябва да сключат лицензионен договор с асоциацията на месопреработвателите, която е собственик на логото. Документът трябва да бъде представен при регистрацията в Патентното ведомство.

Стандартите за продуктите "Стара планина" бяха въведени на 2 август със заповед на ветеринаромедицинската служба, за да се избегне дългата процедура по утвърждаването им от института по стандартизация. Изискванията, изготвени от асоциацията на месопреработвателите и държавните институции, са за кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, сурова наденица, варени и варено- пушени малотрайни колбаси и траен варено- пушен салам. Те ще се прилагат по желание от фирмите.

В продуктите "Стара планина" се забранява използването на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др. Има и изисквания за максималното количество на използвана сол и други добавки при колбасите. 

Очакванията са храните, които ще се произвеждат по стандартите, да са значително по-скъпи от останалите. Според земеделският министър Мирослав Найденов и производителите каймата "Стара планина" ще струва около 8 лв, което е двойно повече от настоящата цена на пазара.

В началото на лятото беше въведен и стандарт за киселото мляко. За разлика от тези за месните продукти, той е одобрен от института по стандартизация и носи името "български държавен стандарт". Той също има незадължителен характер, а фирмите, които го внедрят в производството си, ще могат да ползват наименованието "българско кисело мляко" върху етикетите си. Все още обаче нито една компания не предлага продукта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.