1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лошото време удари зърнената реколта

Лошото време удари зърнената реколта

Снимка:

Последните поройни дъждове наводниха сериозно част от обработваемите земи

Лошото време удари зърнената реколта. Последните поройни дъждове наводниха сериозно част от обработваемите земи. Вече седмици наред земеделци не могат да торят и сеят нивите си. В село Алдимировци нивите трябваше вече да бъде засети със слънчоглед, но локвите вода и влажната почва правят това невъзможно. Само тук близо 300 декара са под въпрос, съобщава bTV.

Дъждовете, които ще продължат и през следващите дни, сериозно объркаха плановете на стопаните, но никой не се наема да прогнозира дали и какъв ще бъде спадът в добивите. Ако през миналата година по същото време 80% от площите със слънчоглед и царевица вече са били засети, сега този процент клони към нула, твърдят зърнопроизводителите.

Есенните култури като пшеницата и ечемика не могат да бъдат торени и пръскани срещу болести. Стотици декари пък остават пусти, защото не могат да бъдат засети с пролетните култури - слънчоглед и царевица. Калната почва спира земеделската техника. От Националната асоциация на зърнопроизводителите очакват по-слаба реколта. По-ниски добиви се очакват за пшеницата - под 400 килограма на декар. Предупреждение отправи и земеделският министър.

"Проблеми има, но те не са само заради предишното управление, те са се трупали в годините напред. Зърнената реколта ще е по-слаба, въпреки че като цяло зърнопроизводството напредва”, прогнозира проф. Иван Станков. В отговор  председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов отрече пред в. „Труд“ слуховете за очаквана лоша реколта и изказа учудване откъде министър Станков има подобна информация.

Днес се провежда Консултативен съвет по зърното, на който ще стане ясно в какво състояние са посевите в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.