1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ловджиите са най-рисковата група за пренасяне на африканска чума по свинете

Ловджиите са най-рисковата група за пренасяне на африканска чума по свинете

Коментарът е на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Янко Иванов

Най-рискова група за разпространението на чума по свинете е тази на прасета, чиито стопани са и ловджии. Ако някой от тях занесе болно диво прасе вкъщи, цялото стопанство може да пострада и ситуацията да стане неконтролируема. Това коментира зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов в ефира на "Нова телевизия". В момента в България е потвърдено огнище на чума по свинете само в провадийското село Тутраканци. Там десетки прасета бяха убити.

Той добави, че на този етап препоръките за прасетата в "задния двор" не може да станат задължителни, но е силно препоръчително да се изколят животните навреме. "Важното е да разделим тези две популации – домашната от дивата свиня, защото ако се заразят домашните, трайно ще се вкорени това заболяване в България", добави той.

Иванов информира, че е свикан кризисният щаб в Русенско, въпреки че мерките в района са от няколко месеца. Извършена е дезинфекция на Дунав мост. "Отнемат се пренасяните меса на митницата. Контролът в малките стопанства обаче е недостатъчен и възможността да се разнесе заразата е именно в гледаните в задния двор прасета", коментира областният управител Галин Григоров пред телевизията. По думите му единственото решение към този момент да се ограничи заразата е в близката година хората да не отглеждат прасета в личните си стопанства. Той увери, че засегнатите стопани ще бъдат компенсирани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.