1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Макрон на селскостопанското изложение в Париж

Макрон на селскостопанското изложение в Париж

В своята реч президентът изказа силна подкрепа за Общата селскостопанска политика

12 часа прекара френският президент Еманюел Макрон на голямото селскостопанско изложение в Париж, където разговаря с фермери и представители на бизнеса. Много от стопаните се оплакаха на държавния глава от ниските изкупни цени, които не покриват разходите им.

В своята реч на изложението президентът изказа силна подкрепа за Общата селскостопанска политика и настоя обществото да покаже повече симпатии за селското стопанство. На фермерите той препоръча оптимизъм и създаването на общи пазарни структури, с които да подобрят доходите си. Освен това Макрон посочи, че съществува закон, който позволява на държавата да се намеси на пазара и така да увеличи печалбите за стопаните.

Друга тема за дискусии по време на изложението е глифозата. Париж има намерение след три години да забрани употребата му, но среща съпротивата на фермерите, които искат да има изключения за площи, на които механизираната борба с плевелите е невъзможна. Макрон обаче настоява тези изключения да са възможно най-малко и изтъкна, че мечтае френското лозарство да се отърве от глифозата. Все пак той призна, че стопаните трябва да получат допълнителни средства за своите усилия в това направление и призова Европейския съюз да осигури достатъчно финансиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.