1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Малките зеленчукопроизводители в Русенско очакват субсидии, за да преборят конкурентите си от чужбина

Малките зеленчукопроизводители в Русенско очакват субсидии, за да преборят конкурентите си от чужбина

Заради увеличените цени на тока, торовете и препаратите, стопаните ще трябва да вдигнат цените

Малките зеленчукопроизводители в Русенско очакват да получат субсидии от държавата, за да преборят конкурентите си от чужбина. До сега стопаните, които имат по 1-2 декара площ не можеха да ползват финансова помощ. Те бяха принудени да произвеждат зеленчуци с висока себестойност, а в последствие да ги продават на безценица, заради вноса от Гърция и Румъния, информира БНТ.

За да получат субсидии, зеленчукопроизводителите трябваше да имат поне 10 декара оранжерии и градини. Много от стопаните в Русенско обаче обработват едва по 1-2 декара и това ги лишава от възможността да кандидатстват за финансова помощ. Тази година се надяват да получат от държавата по 8 стотинки за килограм произведени домати.

Заради увеличените цени на тока, торовете и препаратите, стопаните ще трябва да вдигнат цените. В същото време очакват пазара да бъде залят с евтина стока от Гърция и Румъния.

Опасенията на стопаните са, че ако не получат подкрепа от държавата, ще трябва да продават стоката си на безценица. А това ще изправи пред фалит много семейства, които се издържат със зеленчукопроизводство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.