1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Марката биологично не дава качество, а повишава цената на продуктите

Марката биологично не дава качество, а повишава цената на продуктите

До 2015 година биологичните производители са били едва 15, след тази година те вече стават 1056

Марката биологично не дава качество, а повишава цената на продуктите, изработени по конвенционален път. Това твърдят от  Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. По думите на нейния председател Александър Атанасов, цитиран от телевизия Агро ТВ, единствено малките стопанства по селата у нас произвеждат органични продукти.

Според Атанасов, до 2015 година биологичните производители са били едва 15, след тази година те вече стават 1056. По думите на Александър Атанасов разликата идва от приема по мярка 4.1 инвестиционната мярка, където критерии и бонус точки се дават за такива, които са биологични или са в преход.

"Като сключиш договор с контролиращо лице и моментално получаваш допълнителни точки. Първо нещо второ, доклад за енергийна ефективност да представиш, за трактор със сертификат ЕВРО 5, е абсолютно безумие, но както и да е. Това ти дава допълнително точки. Обаче от тези проекти се одобряват, колко  4 хил. постъпили 2300, от които голяма част имат за енергийна ефективност доклад и голяма част  са сключили договор с контролиращо лице  и сме станали уж биологични", коментира Атанасов.

От тук идва и изводът, че това, което се предлага като биологичен продукт у нас носи това наименование единствено, за да може за него да се получат субсидии,  уточни Атанасов.

Автор: Светослав Пенчев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.