1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Маркови продукти на Пионер за сезон 2014

Маркови продукти на Пионер за сезон 2014

Optimum® AQUAmax® демонстрираха 5% добив над средния пред останалите водещи търговски хибриди

Optimum® AQUAmax® хибридите са тествани от ДюПон Пионер сред водещи хибриди на конкурентни фирми и хибриди на Pioneer® в предварителни изпитвания и изследователски опити, в среда с лимитирано подаване на вода, в рамките на две години, в цяла Европа. Хибридите Optimum® AQUAmax® демонстрираха 5% добив над средния пред останалите водещи търговски хибриди, заложени в изпитванията.

Водноограничени среди са тези, при които съотношението запасяване/потребление на вода по време на цъфтеж или наливане на зърното е по-малко от 0,66 по скала 0-1 (1 - адекватна влага, определена от Пионер), използвайки системата на Пионер EnClass®. Нивата на валежите са измерени на всяка локация или на най-близката метеорологична станция. Представянето на продуктите във водноограничена среда е различно и зависи от много фактори, като например степен и време на дефицит на влагата, топлинен стрес, почвен тип, агротехнически мероприятия, влияние на околната среда, както нападение на болести и вредители. В тези опити средният добив при тестваните конкурентни хибриди и хибридите.

Стресът, причинен от засушаване, е основен проблем за получаването на висок добив на царевица в повечето региони по света, където тя се отглежда. Причината за това е, че дори временният недостиг на влага намалява добивите, а такъв недостиг в повечето ненапоявани полета се случва всяка година.

Продължителни периоди на засушаване натрупват стрес при царевичните растения, който води до значителни загуби на добив, въпреки че съвременните хибриди са много по издръжливи от някогашните. Вече повече от половин столетие Pioneer непрекъснато подобрява хибридите си за повишаване на продуктивността им при суша. Съвременните генни инструменти и техники за селекция позволяват на специалистите от Pioneer бързо да ускорят тези постижения.

Настоящата стратегия на Pioneer за подобряване на сухоустойчивостта на царевичните хибриди посредством интегриране на следните три подхода е:

• Непрекъснато подобряване на базата от ген плазма на Pioneer и хибридите чрез традиционна селекция и изпитване;

• Използване на нови генни инструменти и техники за селекция, прилагани към царевични гени (хибриди Optimum® AQUAmax®);

Непрекъснато развитие на ген плазмато на PIONEER

 Досегашен напредък


Учените на Pioneer десетилетия наред селекционират и подбират царевични хибриди, устойчиви на суша. В центровете за селекция на такива хибриди и опитните участъци за изследване на добива, разположени в централната част на щатите, изследователите

непрекъснато правят селекция за подобряване на продуктивността при стрес от засушаване както на родителски линии, така и на хибриди. Размножавайки поколение след поколение, чрез акумулиране на гени за максимално висока сухоустойчивост учените постоянно подобряват хибридите и базата от ген плазма, от която ще се разработят бъдещите хибриди. Акцентът на Pioneer върху отличната продуктивност както при суша, така и в условия на оптимално напояване, доведе до създаването на хибриди, които могат да издържат на суша, но същевременно дават максимален добив и при наличие на повече валежи.

Научно изследване на Pioneer, в което бяха използвани хибриди, разработени през последните 80 години, показа драстично повишаване на ефективността на използване на водата от съвременните хибриди. По-конкретно изследването демонстрира, че полученият добив от мм използвана вода за напояване през 30-те и 40-те години на миналия век е бил около 7 кг/дка на мм вода, докато за хибриди, разработени през 90-те достига близо 25 кг/дка на мм вода.

Текуща програма за традиционна селекция

Фирма Pioneer насочва изследователските си усилия към развитие на сухоустойчивостта от откриването на научно-изследователския център в Йорк (Небраска) през 1958 г. Работата в Йорк и опитните бази в Гардън сити (Канзас), ЛаСал (Колорадо), Брукинг (Южна Дакота), Манхатън (Канзас) и Плейнвю (Тексас) позволиха на Pioneer да се

утвърди като лидер на пазара. В допълнение към това създадените управлявани стресови среди в Уудланд (Калифорния) и Вилуко (Чили) позволиха прецизно регулиране на водния дефицит, както и целогодишни опити. Тъй като в тези бази падат малко или почти никакви валежи през вегетацията, царевицата получава почти цялата вода чрез напояване. Това осигурява на изследователите прецизен контрол върху количеството влага, подавано на растенията. Възможността за „задаване“ на нивото на воден стрес позволява на селекционерите да анализират зародишната плазма на царевицата за целия спектър от водни сценарии – от силна суша до условия с добро напояване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.