1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Масови уволнения в Добруджанския земеделски институт

Масови уволнения в Добруджанския земеделски институт

Закриват 45 щатни длъжности

Работещите в Добруджанския земеделски институт са готови да излязат на протести. Причината са предстоящите масови уволнения в научния център. 45 щатни длъжности ще бъдат съкратени. Така от 282-ма работещи ще останат 237. Писмото от Селскостопанска академия за масовите уволнения е пристигнало още през април. След 50 дни съкращенията трябва да са вече факт. Реално ще бъдат освободени само 30 души, тъй като на останалите 15 щата не са назначавани хора, коментира директорът проф. Иван Киряков. Без работа ще останат основно хора от работническия персонал. Това обаче ще повлияе върху научната дейност, тъй като учените разчитат на добре обучени кадри в своята работа. Припомняме, че само преди шест месеца Добруджанският институт беше отличен от община гр. ГенералТошево като най-голям работодател в региона.  

Сега работещите в института дори не са получили в пълен размер заплатите си за предходния месец. През месец април служителите на ДЗИ  гр. Генерал Тошево са получили по 70% от възнагражденията си. Сега се очаква в рамките на една седмица да се изплати и остатъкът от 30 на сто, допълни проф. Киряков.   

Факт е, че приходите на института за предходната година надвишават почти два пъти разходите и възлизат на 5 млн. 900 хил.лв. Въпреки изпълнението на бюджета, научният институт като третостепенен разпоредител изпитва остър недостиг на средства. Ситуацията е патова, обобщи още директорът. По думите му от 20 февруари до момента институтът е внесъл в бюджета над 700 хиляди лева. В същото време обратно са получени 50 000 лв. за ток и фонд „Работна заплата“. Именно затова ръководството на ДЗИ подкрепя идеята за финансова самостоятелност на институтите от Селскостопанска академия. По този начин научната дейност и семепроизводството ще вървят без сътресения и в срокове.

Въпреки масовите съкращения, земеделският институт трябва да изпълни договорените ангажименти за семена. Между 65 и 70% от посевите със зърненожитни култури в страната са заети със семена, селектирани в научния център.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.