1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен

Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен

Икономиката в България ще ускорява темповете си

Чуждестранни и български фирми показват по-силен интерес към тазгодишното издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм, който  ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив.  Увеличени са значително и броят на фирмите, и ангажираните площи, макар до старта да остават двадесет дни. Според експерти това е още едно потвърждение на очакванията, че икономиката в България ще ускорява темповете си, след като постигна растеж от близо 3% през миналата година.

От седемте изложения, включени в мегафорума, най-голям е ръстът при Международната селскостопанска изложба „Агра“, Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“ и Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех 2016“. Това показва, че представените в тях сектори са перспективни за бизнес и инвестиции.

Чуждестранното участие в  „Агра 2016“ ще бъде много по-голямо в сравнение с миналата година. Ангажираните площи вече са два пъти повече. До момента броят на чуждите фирми е нараснал с 61%.

Същата тенденция се откроява и при „Винария“, където чуждестранните изложители вече са с 44% повече, а експозициите им се разширяват с 52%.   Българските производители и дистрибутори не им отстъпват и също засилват своето присъствие. На изложбата се завръщат известни винарски изби, които не са участвали през последните 4-5 години.

Съществен подем отбелязва и „Фудтех“. Нейното тазгодишно издание ще бъде с много богата  продуктова гама, покриваща всякакви видове храни, част от които ще бъдат демонстрирани за първи път на нашия пазар.

Заради засиления интерес към „Винария“ и „Фудтех“ както от чуждестранни, така и от български компании ще бъде разширен уникалният Град на виното, където съвместно се презентират вина, спиртни напитки, хранителни продукти и гурме кулинария. Той се оказа тесен да побере всички желаещи да се представят в него, затова площта му се увеличава, а широката палитра от експонати го превръща в зона за вкусови изкушения и наслади.

Мегафорумът за агробизнес, вино, храни и туризъм  обхваща общо седем прояви, свързани със селското стопанство, винената индустрия, хранителната промишленост и алтернативни форми на туризъм.  В неговите рамки са също и следните изложби:  „БиоАгра“, „Апи България“ - за пчеларство, „Хорека Пловдив“ - за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти,  и  „Вкусовете на Италия“.

Инициативата стартира през миналата година и беше високо оценена от изложителите, затова сега ще се проведе в значително по-голям мащаб не само като размери, а и като разнообразие на демонстрираните иновации.

Промените  привличат и повече гости от страната и чужбина. Вече има заявки за посещения на делови делегации и на групи специалисти от Украйна, Гърция, Турция, Македония и други държави. Очакват се над 30 000 посетители да разгледат мегафорума в Международен панаир Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.