1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Между 106 и 109 милиона тона соя ще приберат бразилските производители

Между 106 и 109 милиона тона соя ще приберат бразилските производители

В глобален мащаб реколтата от соя ще достигне 349 милиона тона

Между 106 и 109 милиона тона соя ще приберат бразилските производители през настоящата стопанска година. Прогнозата на земеделското министерство е завишена с 400 хиляди тона спрямо предишното предвиждане от средата на октомври.


Предвижданото сега количество е с около 5 процента по-малко от рекордната реколта, прибрана през 2016/17 година. Това се дължи на по-ниските очаквани добиви, които ще бъдат в размер на средно 3 тона от хектар. Площите със соя са увеличени с около 2 процента и половина до 35 милиона хектара, което затвърждава лидерската позиция на Бразилия сред производителите на соя в света.

В глобален мащаб реколтата от соя ще достигне 349 милиона тона, смятат от своя страна в американското земеделско министерство. Експертите във Вашингтон изчисляват, че през сегашната стопанска година световното потребление ще бъде в размер на 345 милиона тона, т.е. с 4 процента по-голямо от миналогодишното. Увеличението се дължи най-вече на растящото търсене на културата в Китай, който ще внесе около 100 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.