1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Между 1,20 и 1,60 лева за килограм е изкупната цена на лавандуловия цвят

Между 1,20 и 1,60 лева за килограм е изкупната цена на лавандуловия цвят

Добрата цена кара стопаните да увеличават площите, заети с лавандула

Въпреки малко по-ниските добиви на лавандулов цвят в Пазарджишка област през тази година с около 10-15%, реализацията му е много добра. Това каза Веселина Ралчева, председател на Асоциацията на биоземеделците и един от производителите на лавандула в региона, цитирана от Агенция Фокус.

Основната причина за по-ниските добиви е сушата, но за сметка на това изкупната цена през тази година е много добра. Тя се движи между 1,20 и 1,60 лева за килограм лавандулов цвят. Добрата цена кара стопаните да увеличават площите, заети с лавандула. През тази година влязоха нови тригодишни насаждения, които дават вече добив. Тенденцията ще се запази до момента, в който цените не паднат отново, уточни Ралчева.

Според нея цената на лавандуловото масло е доста висока, дори над реалната. Причините са в недостатъчните количества от този продукт на пазара. Основния конкурент на страната ни – Франция е загубила много от площите си, което дава шанс на България да се намести на пазара на лавандулово масло и да излезе на първо място в Европа, уточни Ралчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.