1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Между 300 и 500 кг е бил средният добив от малини в село Миланово през миналата година

Между 300 и 500 кг е бил средният добив от малини в село Миланово през миналата година

Заради неиздължаване на фирмите купувачи не може да се подсигури и добър старт на насажденията за новата реколта

Между 300 и 500 кг е бил средният добив от малини в село Миланово през миналата година. Това съобщи за радио „Фокус" кметът Ариф Мехмед.

Преди две-три години средно от декар са получавани по 800-1000 тона малини. Заради липсата на налични средства производителите не успяват навреме да извършват необходимите стопански дейности по културата или се правят минимални разходи, което се отразява върху производството.

Заради неиздължаване на фирмите купувачи не може да се подсигури и добър старт на насажденията за новата реколта. Предстои обработка на земята - оран, култивиране, резитба, третиране с препарати, а след като ги няма средствата, не могат да се обезпечат тези дейности, каза Мехмед. Той отбеляза, че за да се получи добър добив от декар малини, трябва още в началото да подхранят насажденията и да се осигурят необходимите препарати. Малинопроизводителите имат да получават още пари за предадената през лятото суровина.

„Тази година не можем да стартираме, а какво ще вземем, никой не смее да мисли”, каза Мехмед. Той добави, че освен по-ниския добив, миналата година и цените не са били високи. През 2011 г. средната цена на малините е била 1,50 лв., срещу 3,50-4,00 лв., заяви Мехмед. По думите му, на този етап малиновите насаждения са в добро състояние, стопаните се надяват да няма поражения и през февруари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.