1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Международен форум на производителите на ориенталски тютюн се провежда в гр. Пловдив

Международен форум на производителите на ориенталски тютюн се провежда в гр. Пловдив

Всички правителства трябва да започнат незабавен диалог с тютюнопроизводителите

Пловдив стана домакин на „Третия форум на ориенталския тютюн“. Присъстват тютюнопроизводители от България, Гърция, Македония, Сърбия, Киргизстан, Турция и Оман. Срещата е провокирана от доклада на работната група по рамковата конвенция за контрол на тютюна, която ще се разгледа в средата на октомври в Москва.

Този доклад се оценява от присъстващите като сравнително по-мек вариант от предишния. Сега например, в съответствие с искането на международната асоциация на тютюнопроизводителите се предвижда всички промени в сектора да бъдат обсъдени с тютюнопроизводителите.

В Москва  ще се допуснат и трима представители на световната браншова организация. Страните, подписали рамковата конвенция за контрол на тютюна, между които и е  България, трябва да гарантират спирането на субсидиите. По този повод г-н Антонио Абриноса, изпълнителен директор на международната асоциация на тютюнопроизводителите, напомни, че такова решение ще засегне поминъка на 30 милиона фермери по света.

За това се настоява всички правителства да започнат незабавен диалог с тютюнопроизводителите, чието мнение да се чуе. Настоява се още Световната здравна организация да не предприема рестрикции за бранша преди да се направят задълбочени анализи за възможната алтернатива на тютюна, която обаче да бъде работеща, а не формално предложена. Участниците във форума бяха поздравени от българския земеделски министър и чрез видео обръщение от евродепутата Мария Габриел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.