1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Международен винен конкурс и фестивал: Празник на високите постижения на Балканите

Международен винен конкурс и фестивал: Празник на високите постижения на Балканите

Международен винен конкурс и фестивал "Празник на високите постижения на Балканите": награждаване на победителите и най-добрите балкански вина

Дванадесетото издание на Балканския международен фестивал на виното, което се проведе от 22 до 24 юни, завладя хиляди посетители с хипнотизиращото представяне на най-добрите вина от Балканския регион. Фестивалът, обявен за едно от най-успешните издания досега, показа изключителното майсторство, разнообразие и иновации от страна на балканските винопроизводители. Сред оживената атмосфера любителите на виното се насладиха и на възможността да се запознаят с уникалните вкусове и културното наследство на Балканите.

На фестивала присъстваха изтъкнати винарски изби от целия регион, които очароваха посетителите със своите изключителни реколти. Този грандиозен празник на балканските вина посрещна уважавани официални лица, сред които Люпчо Николовски, министър на земеделието на Северна Македония, и Агнеса Поповска, посланик на Северна Македония в България. Фестивалът беше удостоен с присъствието на Желко Йович, посланик на Сърбия, Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ, и Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК. Фестивалът получи признание и подкрепа и от Раду Молдован, търговски съветник в румънското посолство, Димитриос Михас, търговски съветник в гръцкото посолство, и други видни личности.

Придавайки елегантност и артистичност на празника, звездите на българската филмова индустрия също уважиха събитието. Виктор Божинов, режисьорът на завладяващия филм "Вина", заедно с продуцента на филма Надежда Цветкова и талантливите актьори Елена Телбис и харизматичната водеща Кристина Верославова завладяха гостите с присъствието си.

Фестивалът послужи като платформа за отличаване на изключителните вина, които станаха победители в Балканския Международен Винен Конкурс, който се проведе от 1 до 3 юни в Трансилвания, Румъния. Сред забележителните победители беше Estate Argyros, чието отличително Cuvee Evdemon 2019 от Санторини, Гърция, спечели престижния Гранд Трофей, пленявайки съдиите с изключителното си майсторство и незабравим вкус. Винарска изба Suvla от Турция, известна с непоколебимия си ангажимент към върховите постижения, грабна престижната титла "Най-добра винарна на Балканите".

Конкурсът показа огромния талант и разнообразие на балканските вина в различни категории:

  • Най-добра винарна на Балканите - Suvla winery, Турция
  • Най-добро сухо бяло вино - Estate Argyros, Cuvee Evdemon 2019, Санторини, Гърция
  • Най-добро сухо червено вино - Diaporos 2019, Kir-Yiannni, Гърция
  •  
  • Най-добро пенливо вино - İyiki Karasakız Rose Sparkling, 2019 г., винарна Suvla, Турция
  • Най-добро сухо розово вино - L'Esprit du Lac 2022, Kir-Yianni, Гърция
  • Най-добро оранжево вино - Orange 2022, винарна Типченица, България
  • Най-добро полусухо вино - Nemir 2022, Despotika Winery, Сърбия

ALAI Sauvignon Blanc 2022, SC VITI-POMICOLA SAMBURESTI S.A, Румъния

  • Най-добро биологично вино - Bio Rose Bouquet &; Melnik  Mavrud 2022, Едоардо Миролио, България
  • Най-добро десертно вино - Vinsanto First Release 2015, Estate Argyros, Гърция
  • Най-добро полусладко вино - Oenodos Moschato Semi-sweet 2022, Oenodos Wines, Гърция
  • Най-добро специално вино - CRU DE L'ODYSSEE 2022, Estate Raptis, Гърция
  • Най-добро местно бяло вино - Grand Fru 2020, винарна Vincic, Сърбия
  • Най-добро местно розово вино - Rose Barovo 2022, винарна Tikves, Северна Македония
  • Най-добро местно червено вино - Erigon Kratosija 2021, винарна Lazar, Северна Македония
  • Най-добро местно десертно вино - Monemvasia-Malvasia 2012, винарна Monemvasia, Гърция
  • Най-добър дизайн на етикет - винарна Gramma, Румъния

Тези изключителни победители, заедно с редица други заслужили винарски изби, поставиха нови критерии за съвършенство в балканската винарска индустрия. Техният ангажимент към качеството, страст и отдаденост продължават да издигат балканските вина на световната сцена.

Балканският международен фестивал на виното остава посветен на популяризирането и отбелязването на разнообразието, майсторството и високите постижения на балканските вина. Тазгодишното издание е доказателство за богатите традиции на винопроизводството в региона и способността му за иновации. 

Поздравления за всички победители в Балканския международен винен конкурс, чиито постижения допринасят за растежа и признанието на балканската винена индустрия в световен мащаб.

За повече информация относно Балканския международен винен фестивал и предстоящите събития, моля, посетете https://balkanswine.eu/home/.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.