1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Mеждународна научно-практическа конференция на тема: Храни и опаковките им. Риск мениджмънт в туризма

Mеждународна научно-практическа конференция на тема: Храни и опаковките им. Риск мениджмънт в туризма

Има проучвания, които доказват наличието на пластмасови микрочастици в храните

Mеждународна научно-практическа конференция между Център за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите, Нов български университет и МИТ Университет - Скопие на тема: „Храни и опаковките им. Риск мениджмънт в туризма.“ ще се проведе на 07.03.2019г., в зала 310, корпус 1 на НБУ.

Във връзка с изключителната важност на тематиката за българското общество основната цел на организирания форум е да се запознае аудиторията с най-новите данни относно безопасността и екологичността на храните и опаковките им, съобразени с новостите в законодателството; да се обменят, съберат и координират най-новите данни за производството, търговията и разпространението им в България и Европа.

Производителите и търговците на материали и предмети, предназначени за контакт с храни, трябва да спазват изискванията по отношение на проследимостта им, определени в рамковия Регламент (ЕО) № 1935/2004. Основният принцип, който е залегнал в регламента, е че всички материали или предмети, предназначени за контакт с храни, трябва да бъдат достатъчно инертни, за да не допускат пренасянето на вещества в храната в количества, които са достатъчно големи да застрашат здравето на хората или предизвикват неприемлива промяна в състава на храната или влошаване на органолептичните й качества.

През 2018 г. при проведено пленарно заседание, европейските политици гласуваха положително по отношение на първата европейска стратегия за пластмаси, които са предназначени да се използват за храни и напитки. Стратегията, която беше подкрепена и от комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI), поставя ограничения на пазара за пластмасови изделия за еднократна употреба, такива като пластмасови сламки, бъркалки, прибори за хранене и чинии, балони, контейнери и др.
Известно е, че има източници от пластмаси в околната среда, които създават потенциални заплахи за нея и за здравето на хората. Има проучвания, които доказват наличието на пластмасови микрочастици във въздуха, питейната вода и хранителни продукти, като сол, мед, риба.

Ключов проблем е и хранителната безопасност в туризма, както и прилагането на европейските стандарти като HACCP, IFS food, FSSC 22000:2010, ISO 45001:2018, които определят  изискванията към система за управление на безопасността на хранителните продукти. Приложението на стандартите, позволява на дадена организация от хранителната верига да покаже своята способност да контролира хранителните опасности, за да гарантира, че хранителния продукт  е безопасен в момента на неговото консумиране от човека в туристическите обекти.

В този научен форум ще вземат участие всички заинтересовани страни – държавната администрация и компетентните органи, науката и академичните среди, професионалните и браншови организации, имащи отношение по проблема.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.