1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Международната селскостопанска изложба „Агра 2014” стартира днес в гр. Пловдив

Международната селскостопанска изложба „Агра 2014” стартира днес в гр. Пловдив

Събитието ще се проведе под патронажа на министър Греков

Изложението "Агра" ще се проведе от 4 до 8 март 2014 г. в Международен панаир Пловдив. Ангажираните изложбени площи са с 83% повече спрямо декември 2012 г., а участниците – с 61% повече. Расте и амбицията на бизнеса да предлага на пазара нови продукти, което също показва, че за отрасъла е приключил периодът на оцеляване и е дошло времето за развитие. По желание на фирмите се разширява традиционният Конкурс за иновации, който се провежда в рамките на Международната селскостопанска изложба. През 2014 г. в него  ще има не 6, а 8 категории, като в отделни групи ще се състезават технологиите за рестениевъдството и за животновъдството заради бързото навлизане на научните разработки в двата сектора.

Компании от 12 държави вече са подали заявки за участие в предстоящата "Агра". Тя  отново ще демонстрира нови технологии, машини и инвентар за растениевъдството и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, финансови и консултантски услуги,  постиженията на научните институти в състава на Селскостопанската академия. Очакват се над  30 000 посетители – предимно собственици на фирми, мениджъри и специалисти, от страната и чужбина.

Засилен е и интересът на чуждестранни организации към изложението. От Дания пристига  делова мисия, включваща 14 водещи фирми, които искат да установят контакти с български фермери, търговци и консултанти. Компаниите ще покажат технологии и решения за оптимизиране на животновъдството, сред които съоръжения за намаляване на енергийните и производствени разходи, за подобряване на хуманното отношение към животните, за ускоряване на растежа и повишаване на добивите, както и елитни породи животни.

Срещата с датската делегация е планирана за 5 март и е отворена за всички желаещи. Тя се организира от „Агро бизнес парк“ Дания - център за иновации в селското стопанство, реализиране на международни проекти и  разширяване на пазарите на фирмите, от дружеството „Маркет селект“ и от Търговско-промишлената камара в Пловдив.

Сред участниците в изложението са Австрийското търговско представителство,  Бордът за външна търговия на Гърция и други сдружения от чужбина. Представянето им е фокусирано върху партньорството между фирми от техните държави и България.

 „Агра 2014” ще се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, както и още три прояви на Международен панаир Пловдив през годината – международните изложби „Винария” (за лозарство и винарство) и „Фудтех” (за хранителната индустрия), които ще се състоят от 2 до 5 април,  и  „Природа, Лов, Риболов”, която ще бъде в дните между 19  и 23 март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.