1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Международните цени на млякото с петгодишен рекорд

Международните цени на млякото с петгодишен рекорд

Поскъпването се очакваше, но все пак изненада анализаторите

Поредната сесия на новозеландската платформа Глобъл Дейри Трейд за търговия с млечни продукти беше под номер 300, а резултатите от юбилейния търг бяха повече от положителни. В сравнение с предишния беше отчетен ръст на индекса с 4,5% до най-високото ниво за последните 8 години.
 
Най-голям ръст има при млякото на прах, където цената на пълномасленото се покачи с над 5,5%. С 5 на сто по-скъпо се продаваха и нискомасленото сухо мляко, чиято цена достигна с 3963 долара за тон петгодишен връх, и кравето масло. Сиренето чедър отчита плюс 1 %.
 
Поскъпването се очакваше, но все пак изненада анализаторите, особено при пълномасленото сухо мляко. Експертите отдават развитието на нарасналото търсене в световен мащаб при същевременно сравнително малко предлагане, особено в Европа и Океания. 
 
На сесия номер 300 бяха изтъргувани млечни продукти в размер на повече от 30 500 тона, което е малко по-малко, отколкото на предишния търг. От основаването й през 2008 година до сега през платформата Глобъл Дейри Трейд са продадени продукти в размер на 9 милиона тона и на стойност от над 30 милиона долара. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.