1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министерският съвет ще приеме Годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието

Министерският съвет ще приеме Годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието

Снимка:

Анализирани са икономическите показатели за селското стопанство

Министерският съвет ще приеме Годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието – Аграрен доклад 2012 на редовното си заседание днес, 12 декември, предаде БГНЕС.

В документа е направен обстоен анализ на състоянието и развитието на земеделието през миналата година и са представени прогнози за следващата. Анализирани са икономическите показатели за селското стопанство и производствените резултати в растениевъдството, животновъдството, лозарството и винопроизводството. Отчетени са дейности в областта на растителната защита, ветеринарното дело, безопасността на храните, селекцията и репродукцията, научната и съветническа дейност в земеделието. Представени са данни за подпомагането на земеделските производители със средства от европейските земеделски фондове и от националния бюджет. Анализирана е външната търговия с аграрни стоки. Представена е информация за развитието на горското стопанство и рибарството.

През 2011 г. брутната добавена стойност, създадена в отрасъл "Селско, горско и рибно стопанство", бележи ръст от 22% спрямо предходната година в номинално изражение, до 3 637 млн. лв. по текущи цени. Общата стойност на брутната продукция от отрасъл "Селско стопанство" за 2011 г. възлиза на 8 667,5 млн. лв. по текущи цени на производител – с 15% повече спрямо 2010 г., като се отчита увеличение както при продукцията от растениевъдството, така и при тази от животновъдството.

През 2011 г. износът на селскостопански стоки се увеличава с 31,9% в сравнение с 2010 г., а вносът – с 24,4 на сто. В резултат, традиционно положителното търговско салдо в аграрната търговия на страната бележи ръст от 52,2% спрямо предходната година, като надхвърля 1,4 млрд. щ. д. Един от факторите, допринасящи за стабилизиране и развитие на отрасъла, е предоставяната публична финансова подкрепа. По схемите за директни плащания за кампания `2011 са оторизирани плащания в размер на 996,3 млн. лв. (общо от европейските земеделски фондове и от националния бюджет). От тях 723,2 млн. лв. са по схемата за единно плащане на площ, 89,6 млн. лв. – национални доплащания на площ, 111 млн. лв. – по схемите за национални доплащания и специфично подпомагане за животновъдство, и 72,1 млн. лв. – национални доплащания за тютюн.

През 2011 г. по Програмата за развитие на селските райони са изплатени 503,7 млн. лв. на крайни бенефициенти. Общо изплатените средства за периода 2008-2011 г. достигат 2,04 млрд. лв. (вкл. 335 млн. лв. за гаранционен фонд), което представлява 32% от бюджета на Програмата. В Аграрния доклад са представени целите на политиката в аграрния отрасъл и действията за тяхното постигане през 2013 г. Важен приоритет в дейността на Министерството на земеделието и храните през годината ще бъде отстояване на интересите на българското земеделие при определяне на окончателните параметри на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2013 г. и подготовка за нейното прилагане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.