1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министерството на земеделието на САЩ намалиха прогнозата за световното производство на царевица

Министерството на земеделието на САЩ намалиха прогнозата за световното производство на царевица

По отношение на световните временни запаси прогнозата е намалена с 1,3% до 139,2 хил. тона

Специалисти от Министерството на земеделието на САЩ намалиха прогнозата за световното производство на царевица през 2010/11 пазарна година - до 831,600 милиона тонар предаде Agrosaveti.com. Това е повече от реколтата от царевица през миналия сезон с близо 3%. Очаква се потреблението да нарасне с 1,8% до 831,4 милиона тона.

По отношение на световните временни запаси прогнозата е намалена с 1,3% до 139,2 хил. тона. Прогнозата е завишена слабо спрямо запасите през 2009/10 пазарна година.

Американското министерство на земеделието е увеличило прогнозата си за износа на царевица с 1,9% до 91,4 милиона тона. В сравнение с предходния сезон, предлагането ще се увеличи с 4,1%.

За периода юли - началото на август тази година експортните цени за американска царевица са увеличени с повече от 20 долара за тон. Това е предизвикано от опасенията за производството на царевица в Русия, Украйна и ЕС. В същото време, натиск на пазара оказва информацията за голяма доставка на американска царевица с ниско качество. В началото на август американската царевица е по-евтина от аржентинската с 10 долара за тон. Бразилското зърно поскъпна, което се дължи главно на голямото търсене.

Министерството на земеделието на САЩ е увеличило прогнозата си за износа на царевица за САЩ с 2,5 млн. тона до 52 милиона тона, което се обяснява с намаляване на конкуренцията от Украйна, дефицита на фуражна пшеница и прогнозите за добро търсене от Китай. За Бразилия, прогнозата е увеличена с 500 хиляди тона до рекордните 8,5 милиона тон поради голямата реколта.

Прогнозата за износа на царевица за ЕС е намалена с 200 хиляди тона до 1 милион тона поради голямото вътрешно търсене на фона на влошаващите се перспективи за производство на зърнени култури в общността. Прогнозата за Украйна е намалена с 1 милион тона до 5 милиона тона, поради по-ниската прогноза за реколтата.

По отношение на вноса на царевица прогнозата за Русия рязко е увеличена - до 300 хиляди тона. За Китай прогнозата е повишена с 900 хиляди тона до 1 млн. тона благодарение на добрата прогноза за вътрешно търсенето на фона на високите цени на вътрешния пазар. Прогнозата за Израел е увеличена с 350 хиляди тона, за Южна Корея - с 500 хил. тона, което е свързано с ниското предлагане на фуражна пшеница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.