1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Единственият начин да има по-голяма справедливост за всички сектори са националните доплащания

Мирослав Найденов: Единственият начин да има по-голяма справедливост за всички сектори са националните доплащания

Снимка:

Европейските условия създават възможност за по-крупно производство на зърно

Сегашният формат за подпомагане на селското стопанство в Европейския съюз, включително и у нас, дава изключително конкурентно предимство на някои сектори – в това число на сектор "Зърнопроизводство". Единственият начин да има по-голяма справедливост за всички сектори са националните доплащания, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сутрешния блок на bTV.

Това, което Европейският съюз определя като Обща политика в областта на селското стопанство, заляга в Договора за присъединяване на България т.е. там промяна не може да има. Европейските условия създават възможност за по-крупно производство на зърно – в този сектор 3,4% от всички бенефициенти на директни плащания за единица площ получават 78% от всички средства за зърнопроизводство. И националните доплащания остават единственият изход, за да може да има по-адекватна помощ за сектори като животновъдството, производството на плодове и зеленчуци и т.н., уточни Найденов.

За пръв път от години насам има надежда да получим някаква дотация, да има повече помощ и за нас, каза Иван Папазов, представител на Асоциацията на свиневъдите в България. По този начин Папазов подкрепи земеделския министър.

През 2008 година ние подкрепихме зърнопроизводители и оттогава насам парите отиват само при тях, заяви Иван Чалъков, представител на Съюза на животновъдите в България. Не знам какво очакват зърнопроизводителите и защо следва да си мислят, че ние ще ги подкрепим, добави Чалъков.

Същевременно представителят на зърнопроизводителите Цветан Миков постави въпроса какво ще се случи със сектор "Зърнопроизводство" от 2014 година нататък. Защото тогава Общата селскостопанска политика ще бъде променена и е възможно да има проблеми за малките ферми и субсидиите за тях, уточни той.

Нормално е да има реакция и всеки да се бори за финансирането си, призна Найденов. Но при сегашната бюджетна рамка рискуваме пробив, ако се изпълнят всички искания на зърнопроизводителите и тогава ще страда селското стопанство като цяло, каза още земеделският министър. Той изрично уточни, че няма намерение да си подава оставката заради напрежението в селскостопанския сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.