1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Предприети са абсолютно всички мерки срещу шапа по инструкциите на ЕС

Мирослав Найденов: Предприети са абсолютно всички мерки срещу шапа по инструкциите на ЕС

Снимка:

Щамът е от азиатски тип и заболяването отново идва от турска територия

За съжаление само 45 дни след като беше ликвидирано последното огнище от шап в страната бе констатиран нов случай на болестта в землището на село Кирово в община Средец, каза в Народното събрание земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от Агенция „Фокус”. Заболяването бе потвърдено лабораторно на 19 март, след което започна унищожаване на животните. На 23 и 25 март бяха констатирани нови огнища на шап в община Средец и след лабораторното потвърждение отново започна унищожаването на животни.

„Предприети са абсолютно всички мерки по инструкциите на ЕС, предвидени в Директива 83 от 2003 г. В петък имаше тристранна среща между българските и турските ветеринарни власти и ЕК, като беше поискано Република Турция да изпълни ангажиментите си във връзка с шапа”, каза Найденов.

Той посочи, че в Турция има над 1000 огнища на заболяването, които периодично възникват и затихват отново. „Поискахме по-строги карантинни мерки от страна на Турция. ЕК прави надзор на предприетите мерки”, добави министърът.

Найденов категорично заяви, че заболяването не се е пренесло от първите регистрирани случаи в района на Кости. Щамът е от  азиатски тип и заболяването отново идва от турска територия. „Регламентът на ЕК е ясен и според него стопаните на животните се обезщетяват на 100% по брой на унищожени животни”, каза Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.