1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов се срещна със земеделски производители и животновъди от района на град Карлово

Мирослав Найденов се срещна със земеделски производители и животновъди от района на град Карлово

Снимка:

На срещата присъстваха и розопроизводители

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се срещна със земеделски производители в гр. Карлово по тяхна инициатива. На срещата присъстваха зърнопроизводители, жъвотновъди и розопроизводители от региона.

Министър Найденов пое ангажимент към розопроизводителите за съдействие при рекламирането и промотирането на розовите продукти. „От ваша страна обаче ще се изисква по-голяма активност, защото трябва да се използват максимално възможностите, които ни се представят от ЕК за промотиране на тези продукти”, посочи министърът. Розопроизводители поискаха от министъра минимални защитни цени за розовия цвят, сформиране на работна група за изготвяне на законопроект за розопроизводството, чрез който ще бъдат защитени интересите им и настояха държавата да субсидира розопроизводството.

Единствените разрешени субсидии от ЕК обаче са за единица площ, които могат да бъдат допълнени с национални доплащания, посочи министърът. Националните доплащания са в отделен пакет и за различните браншове, той е различен като се изисква те да бъдат защитени пред Министерски съвет или Министерство на финансите. Министър Найденов припомни, че с Националната асоциация на зърнопроизводителите, вече има подписан Меморандум, в който са гарантирани националните доплащания, като за кампания 2010 средствата са  в размер на 10 лв. на декар.

Животновъдите поставиха конкретни казуси, свързани с наложени санкции от Държавен фонд „Земеделие” за кампания 2008 относно очертаването на парцелите, изплащането на субсидиите за агроекология и необходимото време за разглеждане на проектите им. На срещата се обсъди и акцизът на горивата и отпадането на данъчните облекчения за земеделските производители.

Пред земеделските производители и животновъди министър Найденов подчерта, че за 2010 година в сектор земеделие ще влязат близо 1 млрд лева. Това е секторът, които единствен формира положително търговско салдо в условия на икономическа криза, подчерта министърът. Той посочи, че от страна на сегашното управление има разбиране за важността на сектора и като пример даде актуализацията на бюджета. Той допълни, че единствено бюджетът на ДФ „Земеделие” не е коригиран, а с 20% е направено съкращение на административните разходи на МЗХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.