1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мизерия и миризми продължават да са част от дейността на био газ инсталацията в Труд

Мизерия и миризми продължават да са част от дейността на био газ инсталацията в Труд

През 2017-та жителите на селото са организирали 5 протеста

Трета година продължава терорът на над хиляди живущи в Труд от завод за производство на топло и електро енергия от органични отпадъци.

Само за изминалата календарна година се осъществиха 5 протеста със затваряне на Карловско шосе. Инициативна група осъществи  срещи с представители на всички министерства, случая стигна и до премиера.

„Очевидно собствениците на централата стоят над закона и над най-силните политически фигури в страната, защото случая остава нерешен, а землището на село Труд все повече заприличва на обществена тоалетна. Изцяло подкрепяме започнатото от Инициативната група! Подобен тип обекти горящи тонове отпадъци на ден нямат място на метри от домовете на хората! Този факт в комбинация с политиката на на инвеститор, който се държи като концесионер на цялото село и въздуха, който дишаме е чиста доза „законно“ погазване на изконни конституционни човешки права и е напълно недопустимо! За някои това може да е законно но за  нас не е!“ коментира инж. Атанас Иванов, член на УС  сдружение „Бъдеще за село Труд“.

Продължава да стои отворен въпроса, който вече една година нито РИОСВ, нито община Марица успяха да разнищят а именно- опасна ли е суровината която фирмата щедро разсипва по нивите около селото и законно ли е депонирането на огромни количества органични материали директно върху почвите без необходимите съоръжения, част от които фигурират в техническата обосновка на обекта но на практика не съществуват?

„Съществуващи на хартия декари огромни бетонни силажни ями описани в технологията липсват. Това също е сигнализирано директно на министър Нено Димов - също не е взето под внимание от него и компетентните органи. Относно проверките на РИОСВ. Последната проверка аз и колегата ми Т. Ботев бяхме спрени на входа, това не попречи да усетим задушливата кисела миризма характерна за този тип производство и извън площадката. За наше учудване РИОСВ разгласи на всички медии, че всичко е било изрядно и в норми... Изводите оставяме на вас.“ допълни инж. Иванов.

Към днешна дата изпратените ни видео и снимки показват как “грижливо” инвеститорът се отнася към землището на село Труд, а сигнали за миризми и превърнати в мочурища земеделски парцели валят ежедневно- коментират от над 20 членния състав на сдружение “Бъдеще за село Труд”. Настояват за промяна в закона и гласуване на наредба касаеща хигиенни отстояния от населени места на подобни обекти, и цялостен ОВОС на изградените в непосредствена близост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.