1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Младите италианци предпочитат престоя в биофермите

Младите италианци предпочитат престоя в биофермите

Новата мода доминира в областите Тоскана и Умбрия

Уморени сте от френетичния ритъм на градовете и искате да изкарате лятото в провинцията, но ако може безплатно, като същевременно свършите полезна работа? Това е новата тенденция сред младите италианци, които предпочитат, вместо да почиват през лятото, да отидат в биоферми в провинцията, за да работят, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

Новата мода доминира в областите Тоскана и Умбрия. Там млади италианци пребивават в биоферми, някои от които изолирани насред природата, а други - в периферията на населените места, и подпомагат собствениците, като участват например в брането на маслини, в цепене на дърва, във воденето на стадата на паша, в приготвянето на конфитюри или в доенето на кози, овце или крави. В замяна на тази помощ се получава безплатен подслон и храна. Вече 3000 италианци са предпочели да се включат в експеримента на тези своеобразни летни бригади.

Идеята всъщност се е зародила през 1971 г. в графство Съсекс, Великобритания. По онова време лондончанката Сю Копард е предпочитала да прекарва уикендите във ферма в Съсекс, където е работила срещу храна и подслон. После тя основала организация, наречена "Световни възможности в биофермите", която днес има клонове в целия свят, от Австралия до Гана, включително и в Италия.

Организацията насърчава престоя в биофермите с цел подпомагане на собствениците и научаване на нови неща, свързани със селското стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.