1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Много от овощните градини в Плевенска област не са в добро състояние

Много от овощните градини в Плевенска област не са в добро състояние

Във всички области по документи се водят много овощни градини, които на практика от години не съществуват.

 

Приключи проверката на състоянието на овощните градини в Плевенска област. Проверката беше разпоредена от министъра на земеделието и горите и беше извършена от работна група с ръководител Нора Стоева от Областната дирекция "Земеделие и гори". В работната група е имало и представители на Института по лозарство и винарство, на Регионалната служба "Растителна защита", на Областната служба за съвети в земеделието и представител на общинската служба "Земеделие и гори" по места.

Целта на проверката е да се установи състоянието на овощните градини в областта. Данните предадохме в Министерството на земеделието и горите, където ще бъдат обобщени, за да бъде направена схема на овощните градини в цялата страна, каза за "Посредник" Нора Стоева. Оказва се, че във всички области по документи се водят много овощни градини, които на практика от години не съществуват. Последният регистър на овощията е бил актуализиран преди повече от 5 години.

Работната комисия е събрала информация за местонахождението на градините, видовете и сортовете на насажденията в тях, формата на стопанисване, площите, на които са разположени градините, както и тяхната възраст. "При проверките си специално отчитахме и фито-санитарното състояние на градините и обобщените данни за Плевенска област показват, че то като цяло е незадоволително. В повечето от тях години наред не са извършвани дори най-елементарни агротехнически мероприятия. В региона най-много като брой са сливовите градини и тяхното фито-санитарно състояние е сравнително най-добро", каза още Нора Стоева. И допълни, че ако една овощна градина е пропаднала до 50%, то тя може да бъде възстановена, тъй като този процес зависи и от възрастта на дърветата. Така например ябълковите дървета могат да се възстановят, ако са на възраст до 30 години, крушовите - 24 - 30 г., прасковите - до 11 г., черешовите - до 25 г., сливовите - до 20 г. За възстановяването на овошките има значение и техният сорт и формирование.

Един от основните проблеми в Плевенско е, че голяма част от градините са вече частна собственост и буквално са оставени на съдбата на природата. Много от тези градини могат да бъдат възстановени, но за това се искат средства, които частните собственици нямат, обяснява Нора Стоева. И разказва за не един и два случая в региона, когато на мястото на водещата се на книга овощна градина има голо поле. Аграрните специалисти се надяват, че събраната по време на проверките в цялата страна информация ще даде възможност да бъде съставен актулен регистър на овощните градини у нас.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.